Monday, April 4, 2016

Vrabia de casa vs. vrabia de camp

Pana nu de mult, pentru mine vrabia era doar vrabie si atat. Nici prin gand nu-mi trecea ca exista 27 de specii diferite, in lumea intreaga. La noi vom intalni doar doua dintre ele: vrabia de casa si vrabia de camp. Cum le deosebim?
Vrabia de casa (Passer domesticus) e cea pe care o intalnim in orase, la fiecare colt de strada. Vine, cu siguranta, si pe pervazul tau in cautare de gazulite, firimituri etc. E mica, intre 14-16 cm, cu pene de culoare cafenie, impestritate cu negru si alb. Fruntea, crestetul, obrajii si pieptul sunt cenusii. Dimorfism sexual foarte bine pronuntat, ca la aproape orice specie de vietate, masculul e cel mai viu colorat. :)


Vrabia de camp (Passer montanus) e mai micuta, intre 12-14 cm si se distinge prin crestetul cafeniu si petele negre de pe obraji.



Pe cele din urma nu le veti gasi prin oras, dar le puteti vedea prin copacii si arbustii din camp deschis sau zonele de deal, le place sa cuibareasca in cavitati naturale sau sa ocupe "apartamentele" rezidentilor plecati in concedii prin tarile calde. Am vazut, chiar, si o simbioza interesanta intre ele si berze.
Daca vreti sa vedeti si celelalte 25 de specii de vrabii, le gasiti aici.


Si intrebarea care ma macina e: de ce, Doamne iarta-ma, se cheama "vrabie de camp" daca denumirea stiintifica e "montanus"? :D

1 comment:

  1. Cel ce le-a dat denumirea vroia sa scrie motanus dar a gresit o litera :P

    ReplyDelete